Johan Sinke - KCRMW - Kunst- en Cultuurroute Midden Walcheren

Ga naar de inhoud

Johan Sinke

Exposanten 2022
foto-collages / muziek.

Locatie 12: Oostkapelseweg 50, Serooskerke

Zaterdagmiddag 14:00, 15:00 en 16:00 optreden Jazzorkest.

Johan Sinke (21-1-1940),  geboren en getogen in Middelburg, is in de eerste plaats bekend geworden als fotograaf. De laatste jaren laat hij vooral van zich horen als rasverteller en heeft inmiddels al zes boeken op zijn naam staan.
 
Jarenlang was hij ‘Gemeentefotograaf van Middelburg’ en op latere leeftijd werd hij ‘Audio-visueel medewerker’ van de  toenmalige PZEM waar hij tot aan zijn vervroegde pensioen werkte. Zijn loopbaan begon hij  echter als verslaggever van het ’Zeeuws Dagblad’ en ‘De Stem’  waarvoor hij  tot aan zijn diensttijd, die hij doorbracht in het ‘Trompettercorps van de Artillerie’, dagelijks verslagen schreef.
 
Na zijn dienstplicht, ging zijn interesse  vooral uit naar het boeiende vak van fotograaf en volgde hij diverse studies om zich hierin te bekwamen. Toch duurde het nog geruime tijd voordat hij fulltime fotograaf was omdat er ook brood op de plank moest komen en hij gedwongen was om ander werk te doen waaronder enkele jaren bij de Rijkswaterstaat in Den Haag en het GEB in Middelburg.
 
Tijdens  zijn schooltijd  begon hij een schoolkrant en ook met het schrijven van eenvoudige detectiveverhalen en korte sketches voor de schoolavonden waarbij hijzelf de meeste rollen speelde. Dit kwam  zijn schoolprestaties niet altijd ten goede; niet in de laatste plaats omdat hij  ondertussen ook nog was begonnen met trompet, saxofoon en gitaar spelen!
 
Een bijzonder feit is, dat hij in 1958 een eerste Jazzclub in de provincie oprichtte onder de naam ‘Middelburgse Jazz Sociëty’ die later veranderde in ‘Walcherse Jazz Sociëty’ maar helaas al na een paar jaar wegens te weinig belangstelling werd opgeheven. Later  probeerde hij een nieuwe club op te richten die uiteindelijk  zou overleven en nu nog bestaat onder de naam ‘Jazz Activiteiten Stichting Zeeland’.  Johan Sinke speelde in diverse ensembles waaronder de ‘Lazy River Jazzband’, de ‘Dixie Daddies’, de ‘Keesjes’ de ‘Tophats’ en met diverse bekende Jazzgrootheden  o.a. in de eigen ‘Lazy River Jazzclub’ in de Roosendaalse  Schouwburg ‘De Kring’.
 
Omdat hij (met anderen) in 1969 de ‘Middelburgse foto-en diaclub’ oprichtte, waarvan hij jarenlang bestuurslid en cursusleider was, wordt Johan Sinke in de pers nog altijd: ‘de nestor van fotografie en Jazz in Zeeland’ genoemd. Enkele van zijn leerlingen kozen later ook voor  het vak van fotograaf.
 

Op latere leeftijd werd hij gevraagd voor ‘Radio Coolfm’ en maakte hij tien jaar lang een tweetal programma’s: ‘Dolend in de tijd’, een beschouwelijk programma  met diverse onderwerpen en ‘JazZeeland’ over Jazzbeoefening en beleving in de provincie Zeeland. Zijn eerste boek verscheen toen ‘Radio Coolfm’ ophield te bestaan en van een aantal afleveringen werd, eveneens onder de naam: ‘Dolend in de tijd’, een bundel gevormd. Toen Johan eenmaal de smaak te pakken had verschenen achtereenvolgens:
‘Apen met hoeden op’ – uit de flowerpowertijd waarin passerende bekende personen
'Dansen met de bruid’ – een vader met een geestelijk gehandicapte dochter
‘Een taart in het prikkeldraad’ – over Middelburg in  WOII (gedeeltelijk historisch)
‘De Gekwetste  Clown’ – met o.a. de verwikkelingen rond het Vlissingse Nollebos
‘Bevroren water’ – het wel en wee van bewoners rondom  een pleintje in een kleine stad

Deze boeken zijn overal in de boekhandel, bij boekscout.nl, bol.com en tijdens de expositie verkrijgbaar.
In voorbereiding is: ’Een korf vol honing’.
Sinds kort zijn er filmpjes op youtube te zien waarbij hij het alfabet  ludiek onder de loep neemt. Zie hiervoor en voor andere filmpjes van zijn hand: www.johansinke.com
Hoewel Johan Sinke jarenlang met algemene fotografie, waaronder speciaal reclame- horeca- en modelfotografie en vele reportages van allerlei aard zijn brood verdiende, hield hij zich  ook bezig met de meer kunstzinnige en toegepaste fotografie. Tijdens deze ‘Kunst- en Cultuurroute van Midden Walcheren’ zal hij  vooral  abstracte werken en enkele fotocollages exposeren.

Op de zaterdag 30 juli zal hij  tussen 14 en 17 uur met zijn Jazztrio optreden.
Terug naar de inhoud